Foto album

Overzicht van WTC Jong en Oud door de jaren heen.

2016 - Daguitstap De Hollandstellung - Zondag 28 augustus 2016

Dit was een spiksplinternieuwe daguitstap die ons vanuit Burst tot in Maldegem zou brengen. De rode draad werd gevormd door een Duitse WO I bunkerlijn, de Hollandstellung. Dit was een bunkerlijn die werd opgericht door de Duitse bezetter tijdens WO I omdat men een tweede geallieerd front vreesde na het vastlopen van het westelijke front (onder andere in de Westhoek). De bunkerlijn moest samen met de reeds bestaande Dodendraad een afschrikking vormen voor de geallieerde troepen om de opening van dit tweede front te overwegen. Dit tweede front is er uiteindelijk nooit gekomen.

De bunkerlijn zou voor goede speurende ogen een eerste keer in het zicht komen in Mendonk om dan voor een langere tijd opnieuw vollop in beeld te komen vanaf Ertvelde tot Maldegem. Alleen zou er een zware spelbreker opduiken. Nog meer dan de bunkers van Bruggenhoofd Gent, liggen deze bunkertjes in bosjes, weilanden en velden. Op andere locaties zitten ze totaal verborgen in achtertuinen van woningen. Ondanks dat er toch wel zeker een 50 tal vlot hadden zichtbaar moeten zijn, viel dit bekijken van bunkers zwaar tegen doordat ze overal sterk verscholen zaten tussen de 2 meter hoog staande maisvelden. In elk geval was de linie de rode draad, ook al was ze vaak amper zichtbaar. Gelukkig waren de wegeltjes prachtig en onbekend. Het weer was optimaal maar zeer winderig waardoor het toch wel tot halverwege de rit een zware rit windop werd.

Hieronder een kort fotorelaas.

Start van de monsterrit (uiteindelijk 168 km) aan de parking te Burst

Doortocht in de Gentse haven (Kluizendokken)
Eerste overtocht met het veer van Terdonk over het kanaal Gent-Terneuzen
Vanaf Ertvelde kwamen geleidelijk aan de bunkertjes van de Hollandstellung in zicht. Voor wie ze gemist heeft, deze (hadden) bij minder hoogstaande mais zichtbaar kunnen zijn.
Eentje van de vele kleine baantjes onderweg.
Middagstop in Café "De Roos" te Sint Laureins.
Een oude Bailey-brug over het Leopoldkanaal te Sint Laureins.
Clanky, een oorlogsmonument te Eeklo. Deze tank is een herinnering aan een gelijkaardige tank die bij de bevrijding van Eeklo ter hoogte van het kanaal in een mijnenveld reed. De vernielde tank bleef toen weken onaangeroerd staan met de lijken er nog in omdat niemand omwille van nog resterende mijnen rondom de tank hem dichter durfde te benaderen. Dit is dus zeker niet diezelfde tank.
Het was ondertussen lang geleden en meer voorkomend op onze jaarlijkse Driedaagse, zeker op Pinksterdag of Pinkstermaandag, een onvoorziene rommelmarkt, met de nodige problemen om er voorbij te geraken.
   
   
   
   
   
Extra tussenstop langs de weg in de namiddag.
Een tweede maal over het kanaal Gent-Terneuzen. Ditmaal over het veer van Langerbrugge dat wel iets bekender is uit het verleden.

 

 

 

Copyright © WTC Jong en Oud Burst

 
     

Start / Info WTC / Reglement / Klassement / Agenda / Wegwijzer / Foto album / Columns / Wegcode / Inschrijvingen / Hoofdsponsors / affiche / Database / Ter Info